Montage en demontage

Montage en demontage

Bij de aankoop van nieuwe truckbanden voor uw wagenpark bent u op zoek naar banden die het beste bij uw voertuigen en bedrijf passen. Vervolgens mag u verwachten dat die banden ook vakkundig onder uw vrachtwagens gemonteerd worden. Het monteren van uw nieuwe banden kan in uw Euromaster garage maar ook op locatie.

Demontage oude banden

Voor onze monteur de wielen kan voorzien van nieuwe banden, moeten natuurlijk eerst de oude vrachtwagenbanden eraf gehaald worden. Hiervoor wordt het wiel van de vrachtwagen gehaald. Vervolgens wordt de oude band gedemonteerd. Aangezien het ventiel het meest fragiele onderdeel van de band-wielcombinatie is, wordt het binnenventiel altijd vervangen wordt, om zo de veiligheid te kunnen waarborgen.

Wielcontrole

Wanneer de oude band van de velg gehaald is, controleren we eerst de velg op beschadigingen of mankementen. De velgen krijgen namelijk ook een hoop te verduren, dus deze moeten in topconditie zijn. Als de velg helemaal in orde is, maken we hem schoon en smeren we de velgranden en de randen van de band in met banden- of montagevet.

Montage nieuwe banden

Voor de nieuwe band op het wiel wordt gemonteerd, kijken we naar de draairichting van de band. Als we er zeker van zijn dat deze klopt, kan het monteren beginnen. Hiervoor zet de monteur de band tegen de velg en duwt deze met behulp van apparatuur voorzichtig op de velg, om de band niet te beschadigen. Dan is het tijd om de band op te pompen. Dit gebeurt altijd in een goedgekeurde bandenkooi, in het belang van de veiligheid van de monteur. De band wordt doorgaans in 2 fases opgepompt; eerst tot 1,5 bar en daarna iets over de adviesspanning, om ervoor te zorgen dat de band zich goed vastzet op de velg. Vervolgens wordt het nieuwe binnenventiel in het ventiel geschroefd en laat de monteur lucht uit de band lopen tot de juiste spanning is bereikt. Als laatste controleert de monteur de centrering van de band op de velg door de hiel van de band te checken na montage.

Balanceren

Alvorens het wiel met de nieuwe band onder de vrachtwagen te monteren, wordt het wiel eerst nog gebalanceerd. Hierbij zorgen we ervoor dat het wiel overal hetzelfde gewicht heeft, al dan niet door het plaatsen van contragewichten, zodat de velg en band in balans zijn en u tijdens het rijden geen last heeft van hinderlijke trillingen, onnodig hoog brandstofverbruik of onregelmatige slijtage. Wilt u meer weten over balanceren? Klik dan hier. Wanneer het wiel is gebalanceerd, kan deze onder uw vrachtwagen worden gemonteerd en kunt u veilig de weg op met uw nieuwe banden.