Bandenwissel

Bandenwissel

De bandenwissel is elk voor- en najaar weer een verplicht nummertje. Zodra de temperatuur daalt tot onder 7°C is het verstandig om uw winterbanden weer onder uw auto of bestelwagen te laten monteren. Zo weet u zeker dat u optimaal voorbereid bent op winterse weersomstandigheden. Wanneer de temperatuur in het voorjaar weer boven de 7°C uitkomt, kunnen uw zomerbanden weer onder de auto. 

Banden wisselen

Winterbanden presteren beter bij lagere temperaturen en geven meer grip bij een nat of besneeuwd wegdek. De rubbersamenstelling van zomerbanden is geschikt voor hogere temperaturen en leveren dan de beste prestaties. Daarom is het verstandig om op tijd uw bandenwissel in te plannen. Om er zeker van te zijn dat uw banden onder de beste omstandigheden worden opgeslagen en ze weer voor u klaarliggen tijdens de volgende wissel, kunt u ervoor kiezen uw zomerbanden bij ons in de bandenopslag neer te leggen. 

Waarom is balanceren nodig na elke wissel?

Na elke wissel waarbij de banden nog op de velg gemonteerd moeten worden, balanceren wij uw banden voor maximaal rijcomfort. Hierdoor voorkomen wij hinderlijke trillingen in het stuur en in de ophanging van de auto of bestelwagen. Dit rijdt namelijk onprettig en is bovendien niet veilig. Daarnaast gaat een gebalanceerde band langer mee en dat levert een besparing op.

Wisselen voor- en achterbanden

De banden onder uw auto slijten niet gelijkmatig. Bij de meeste personenauto’s slijten de banden op de aangedreven as sneller. Slijtage aan banden kan gevaarlijke situaties opleveren op de weg. Tijdens onverwachte en lastige momenten, zoals noodstops of scherpe bochten, bieden ongelijkmatig afgesleten banden minder grip. Vooral op natte ondergronden moet u dan oppassen. De achterkant van uw auto zal dan sneller wegglijden dan de voorkant. Door autobanden te wisselen van voor naar achter slijten de banden gelijkmatig. Dit verhoogt uw veiligheid en zorgt voor een betere wegligging. Daarom kijken wij bij het monteren van (nieuwe) banden of bij een bandenwissel altijd kritisch naar de staat van uw banden en plaatsen wij de beste banden op de achteras.

Wanneer mag ik niet meer rijden op een band?

Als de profieldiepte van uw band minder dan 1,6 millimeter is, moet deze vervangen worden. Dat is de wettelijke minimale profieldiepte voor alle zomerbanden, winterbanden en all season banden in Europa. Wij adviseren echter uw banden bij uiterlijk 2 millimeter te vervangen. Wij meten altijd de profieldiepte voordat we wisselen. Is deze onvoldoende, dan zullen wij de band vervangen.