Bandenspanning

Bandenspanning

Door te rijden met de juiste bandenspanning voorkomt u onnodige slijtage en rijdt u comfortabeler, zuiniger en veiliger. Bij een te lage spanning heeft u een slechtere wegligging en slechter remgedrag. Er is een grotere rolweerstand, wat een hoger brandstofverbruik tot gevolg heeft. Bovendien is de kans op een klapband groter omdat de band warm wordt en er meer druk op de band komt te staan.

Hoe weet ik of mijn banden op spanning zijn?

Bij nieuwe voertuigen, vanaf bouwjaar 2014, is een sensor verplicht. Zodra de bandenspanning te laag is, krijgt u een melding in uw dashboard. Als er echt iets mis is, dan merkt u dit vaak vanzelf. Het weggedrag van uw auto of bestelwagen is anders en uw auto gaat zwaarder sturen. Maar meestal merkt u niet of nauwelijks dat uw banden niet de juiste spanning hebben. Daarom moet u regelmatig de bandenspanning (laten) controleren. Wij adviseren u de spanning elke maand te controleren. Hierdoor houdt u de banden op spanning, rijdt u veilig en comfortabel en bespaart u fors op brandstofkosten.

Wat is de juiste spanning van mijn banden?

In het instructieboekje van uw auto of bestelwagen staat de juiste bandenspanning vermeld. Vaak staat het ook op stickers op de deurpost, op de achterkant van de zonneklep of aan de binnenkant van het benzineklepje. Vergeet ook uw reserveband niet, deze krijgt namelijk de hoogste adviesspanning. Bij een lekke band kan de reserveband op de juiste spanning meteen z'n werk doen.

Kan ik ook banden controleren als ik net gereden heb?

Als u niet meer dan 3 kilometer heeft gereden, zijn de banden nog koud en krijgt u de juiste bandenspanning als u uw banden controleert. Heeft u verder dan 3 kilometer gereden, dan moet u de waarde verlagen met 0,3 bar om tot de juiste spanning te komen. De spanning stijgt namelijk als banden warmer worden. Controleer zo snel mogelijk de banden opnieuw als ze koud zijn. Dat is als u minstens 10 minuten heeft gewacht tot de banden zijn afgekoeld.

Wat zijn de gevolgen van een te lage bandenspanning?

Afgezien van de veiligheid, zijn dit de consequenties voor uw brandstofverbruik en de levensduur van uw band.

• Een bandenspanning die 0,2 bar te laag is, geeft 1% meer brandstofverbruik en verkort de levensduur met 10%.
• Een bandenspanning die 0,4 bar te laag is, geeft 2% meer brandstofverbruik en verkort de levensduur met 25%.
• Een bandenspanning die 0,6 bar te laag is, geeft 4% meer brandstofverbruik en verkort de levensduur met 45%

Constante bandenspanning met stikstof

U kunt uw banden door onze experts laten vullen met stikstof bandenvulling, ook wel Power Air genoemd. Deze vulling zorgt voor een constante spanning en daarmee voor meer veiligheid. Stikstof bandenvulling is anders dan normale perslucht. Stikstofmoleculen zijn groter dan zuurstofmoleculen, waardoor ze minder snel door de velgrand kunnen ontsnappen. Hierdoor neemt het natuurlijke spanningsverlies af. Hoewel het controleren van uw bandenspanning met stikstof minder vaak nodig is, raden wij u aan om uw banden alsnog regelmatig te controleren. Dit kunt u bij onze vestigingen geheel kosteloos laten doen. Op deze manier kunnen eventuele lekkages in de band snel worden gevonden.